آموزش شراکت

یک قسمت مهم از رشد، شریک کردن است. نوپاها شروع به فهمیدن حق مالکیت می کنند و نسبت به وسایل خود، احساس مالکیت دارند. آنها ممکن است اسباب بازی مورد علاقه شان را بربایند، بچه های دیگر را هل بدهند و یا این که نخواهند وسایل را با فرد دیگری قسمت کنند. والدینی که دو بچه یا بیشتر  دارند هر روز  با این مشکل مواجه هستند و یا مشکل زمانی است که بچه های دیگر برای مهمانی می آیند و یا زمانی که برای تفریح بیرون می روند. نکاتی که در زیر آمده پیشنهاداتی است برای اینکه بتوانید تقسیم کردن را به کودکتان آموزش دهید.

نوپاها نمی توانند از چشم دیگران نگاه کنند بنابراین دلیل آوردن بهترین راه برای آموزش نیست آنها دوست دارند که سایر بچه ها دورو برشان باشند ولی بیشتر دوست دارند که کنار آنها بازی کنند تا با آن ها.

اغلب آن ها د ابتدا چیزی را قسمت نمی کنند. مدتی طول می کشد و باید به آن ها یاد داد که         با هم بازی کنند معمولاً بین 4 تا 5 سالگی بچه ها رعایت نوبت و تقسیم کردن را یاد می گیرند.

چگونه می توان از بروز مشکل در شریک کردن جلوگیری کرد

  • اگر نمی توانید بچه ها را ببینید آنها را در فعالیت های جداگانه مشغول کنید

وقتی شما سرتان شلوغ است و نمی توانید نظارت دائمی روی آنها داشته باشید آنها را در کارهای جداگانه مشغول کنید و مطمئن باشید که بین آنها فاصله است به طور منظم کارتان را رها کنید و فرزندتان را به خاطر خوب بازی کردن تحسین کنید.

  • عادل باشید

با فرزندان خود یکسان رفتاری کنید تا مانع از رقابت بین آنها شوید. اجازه ندهید که فرزند کوچک تر بردارد و در برود چون که کوچکتر است و نمی فهمد اگر فرزند بزرگ تر احساس کند که همیشه باید به کوچک تر بدهد. باعث احساس شکست و ناامیدی می شود و به طور مساوی رفتار کردن جلوی جنگ را می گیرد و یا زمانی مشکل ایجاد می شود که نوبت بزرگ تر است و بعد به کوچک تر     نوبت نمی دهد. برای دخالت آماده باشید و مطمئن شوید که همه شریکند. انتظار نمی رود که فرزندتان اسباب بازی اش را به کسی بدهد کند در حالی که سایر بچه ها این کار را نمی کنند منتظر  دیگران نباشید که به کمک فرزند شما بیایند.

  • با مهمانتان مثل فرزند خود رفتار کنید

روال ها را برای مهمانتان و فرزند آن ها در ابتدای مهمانی توضیح دهید از آنها بخواهید که در خانه شما قوانین شما را رعایت کنند از روش معمولی برای انضباط استفاده کنید.

چگونه به فرزندتان روش شریک کردن را می آموزید؟

  • سرمشق خوبی باشید

به آن ها با نشان دادن بیاموزید. مثلاً وقتی تنقلات می خورید به آنها تعارف کیند و یا کاری را که دارید انجام می دهید به آنها نیز نوبت انجام دهید.

  • فعالیت هایی را انتخاب کنید که تقسیم کردن را تشویق می کند

وقتی را که می خواهید با فرزندتان سپری کنید از فعالیت های مثل: بازی کردن با ماشین، روی هم گذاشتن مکعب استفاده کنید. با دقت نگاه کرده و هرگونه شریک کردن و همکاری را تشویق کنید: «شما دخترها واقعاً خوب با هم بازی می کنید» «نسیم! آفرین! به مریم اجازه دادی به جین که با مکعب هایت بازی کند»

  • اگر بچه ها چیزی را قاپیدند، مچ آنها را بگیرید

اگر دیدید که چیزی را قاپیدند فوری وارد عمل شوید کار خودتان را متوقف کرده و به سمت او بدوید دست او را بگیرید و متذکر شوید که بگوید: «لطفاً» و منتظر نوبت خودش شود. کودک را به خاطر منتظر بودن و خوب خواهش کردن تشویق کنید.

چگونه مشکلات شریک کردن را حل می کنید؟

  • به او بگویید چه کاری باید انجام دهد

اگر او اسباب بازی را قاپید و یا کودک دیگری را به خاطر اسباب بازی هل داد به او دستور        توقف دهید: «امین! وقتی علی دارد بازی می کند توپ را نگیر» و بجایش کار دیگری را که باید     انجام دهد به او بگویید: «بهش پس بده و بگذار نوبتش تمام شود»

  • دستورتان را با عواقب مناسب همراه سازید

اگر کودکتان آنچه را که خواستید انجام نداد در عرض 5 ثانیه از نتیجۀ مناسب استفاده کنید. نتیجه ای را که با موقعیت متناسب است انتخاب کنید مثلاً اسباب بازی را از او بگیرید و به کودک بدهید. و   توضیح دهید که چرا این کار را کردید: «مارک! تو هنوز منتظر نوبت نمی شوی. اِما باید 5 دقیقۀ دیگر بازی کند» 5 تا 10 دقیقه محرومیت از بازی مدت کافی است. اعتراض و شکایت را ندیده بگیرید. بحث نکنید. به طور ساده فقط نتیجه را نشان دهید.

  • او را دوباره به فعالیت برگردانید

به فرزندتان فرصت دهید تا درخواست نوبت کند و نوبت یا اسباب بازی را به او بدهید.

اگر رفتار ادامه پیدا کرد و یا در یک ساعت بعدی دوباره مشکل ایجاد شد، مجدداً نتیجۀ منطقی و مناسب را برای مدت طولانی تر تکرار کنید.

منبع : اصول و روشهای کاربردی در فرزند پروری

فیسبوک
تلگرام
توئیتر
لینکداین
واتساپ
ایمیل

نوشته های محبوب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته ها

نوشته های محبوب

مهدک مراقبت‌های همه جانبه دوران کودکی

مراقبت برای رشد و تکامل کودکان خردسال (Early Childhood Development) فقط به آنچه در درون کودک می‌گذرد نمی‌پردازد. بلکه به آنچه کودک شما برای رشد و نمو خود به آن نیاز دارد توجه دارد. برای اینکه کودک بتواند بگونه‌ای سالم و طبیعی تکامل یافته و یاد بگیرد، تنها کافی نیست که نیاز‌های اولیه و اصلی برای نگهداری، تغذیه و سلامتی او تامین شوند، بلکه لازم است نیازهای او برای تاثیر متقابل، تقلید، عواطف، ایمنی و یادگیری در اثر کشف و جستجو نیز برآورده شود.