علل و درمان یبوست در کودکان

زمانی كه دفع مدفوع از حداقل روزی یكبار در هفته سه بار یا كمتر به صورت سفت و با ناراحتی انجام شود، فرد مبتلا به یبوست شده است. این مشكل باعث ناراحتی و حتی ورم در شكم نیز می شود.تعداد دفعات دفع به اندازه سهولت تخلیه آن اهمیت ندارد.

علل بروز یبوست
مصرف زیاد و بیش از حد غذاهای فراوری شده، شیرینیجات و غذاهای كم فیبر از عواملی هستند كه باعث بروز یبوست می شوند.كم مصرف كردن آب در كودكان به ویژه در فصل تابستان و در حین انجام فعالیت های بدنی. هر گونه تغییر در رژیم غذایی كودك، مانند زمانی كه رژیم غذایی وی از شیر مادر به شیر خشك و یا شیر گاو تغییر كند و یا شروع غذا دادن به كودك می تواند روی دستگاه گوارش و مدفوع وی تاثیر بگذارد.بی‌توجهی به نیاز بدن به اجابت مزاج، تنبلی تدریجی روده‌ها، تغییر محل زندگی یا مسافرت، ترس از محیط سرویس بهداشتی ، به هم خوردن نظم طبیعی و روزمره زندگی، شروع تحصیل و یا مصرف بسیاری از داروها هستند.

علائم یبوست
یبوست ممكن است موجب بروز دردهای شكمی، بی‌اشتهایی و بی‌قراری كودك شود. در شرایطی هم ممكن است كودك به دلیل دردناك بودن دفع، جلوی آن را بگیرد؛ مثلا، ممكن است شیرخوار پایش را سیخ كرده و به خودش فشار بیاورد، یا در سنین بالاتر، نوك پا راه برود و به خودش فشار ‌بیاورد تا جلوی دفع را بگیرد.اگر والدین متوجه چنین شرایطی نشوند، آب مدفوع جذب شده و یبوست تشدید می‌شود؛ در نتیجه، دفع بعدی دردناك‌تر خواهد بود.
وجود رگه خون در مدفوع كه حتی گاهی به صورت حجم خون قابل ملاحظه‌ای روی مدفوع می‌چكد، نیز دیگر مشكلی است كه می‌تواند موجب نگرانی والدین شود. یبوست همچنین می‌تواند باعث بی‌اختیاری مدفوع و كثیف شدن لباس زیر كودك شود. در حقیقت، مدفوع تازه از كنار توده مدفوعی كه به علت یبوست در روده تشكیل شده، نشت كرده و منجر به چنین حالتی می‌شود

درمان یبوست
در مراحل اولیه بهتر است میزان مایعات مصرفی و فیبر رژیم غذایی افزایش یابد. همچنین، در صورتی كه تغذیه تكمیلی كودك شروع شده، می‌توانیم از آلو، كدو سبز و كدو حلوایی نیز در غذاهای او استفاده كنیم. اما در مراحل بعدی ممكن است نیاز باشد از داروهایی خاص وحتما تحت نظر پزشك مصرف شوند. در موارد خیلی شدید نیز نیاز است، تخلیه روده صورت گیرد.
یك برنامه منظم برای اجابت مزاج بگذارید او را تشویق به رفتن به دستشویی كنید ، ورزش كردن منظم، باعث جلوگیری از یبوست می گردد.
یكی از شایع‌ترین علل شكست درمان، قطع ناگهانی دارو است البته هنگامی كه دارو را كم می‌كنیم، انتخاب رژیم غذایی مناسب اهمیت ویژه‌ای می‌یابد. همچنین معمولا توصیه می‌كنیم كه كودكان، 10 دقیقه بعد از وعده‌های غذایی چه دفع داشته باشند و چه نداشته باشند، 5 دقیقه روی لگن یا توالت بنشینند تا كم‌كم الگوی دفع مجدد برقرار شود

منبع : نی نی سایت

فیسبوک
تلگرام
توئیتر
لینکداین
واتساپ
ایمیل

نوشته های محبوب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته ها

نوشته های محبوب

مهدک مراقبت‌های همه جانبه دوران کودکی

مراقبت برای رشد و تکامل کودکان خردسال (Early Childhood Development) فقط به آنچه در درون کودک می‌گذرد نمی‌پردازد. بلکه به آنچه کودک شما برای رشد و نمو خود به آن نیاز دارد توجه دارد. برای اینکه کودک بتواند بگونه‌ای سالم و طبیعی تکامل یافته و یاد بگیرد، تنها کافی نیست که نیاز‌های اولیه و اصلی برای نگهداری، تغذیه و سلامتی او تامین شوند، بلکه لازم است نیازهای او برای تاثیر متقابل، تقلید، عواطف، ایمنی و یادگیری در اثر کشف و جستجو نیز برآورده شود.