در بین ترکیبات شیر انسان، ترکیب کلّی چربی، بیشترین تنوع و تغییر پذیری را در میزان و اندازه دارد. چربی شیر انسان، در طول زمان شیردهی، اندکی افزایش می یابد و میزان آن در طول روز نیز تغییر می کند. همچنین در طول یک وعده شیردهی، میزان چربی شیر مادر از شروع تا خاتمه شیردهی ( از شیر پیشین به شیر پسین ) ۲تا۳ برابر افزایش می یابد و میزان آن از مادری به مادر دیگر نیز متفاوت است. شیر پیشین شیری است که در شروع تغذیه شیرخوار از پستان خارج می شود. شیرپسین در انتهای شیر دهی تولید می شود. به دلیل وجود چربی، شیر پسین از شیر پیشین سفیدتر است. این چربی عمده نیاز به انرژی را تامین می کند. به همین دلیل شیر دهی را نباید زود قطع کرد و باید اجازه داد تا شیرخوار خودش از سینه رها شود. شیر پیشین از شیر پسین رقیق تر است. به مقدار بیشتری ترشح می شود و حاوی پروتئین، لاکتوز و سایر مواد مغذی است. چون شیرخوار مقدار بیشتری از این شیر در یافت می کند بنابراین آب مورد نیاز خود را از این طریق تامین کرده و در شش ماهه اول زندگی حتی در اقلیم گرم، نیازی به آب اضافی ندارد.







