آش حبوبات (ماش و عدس): (از هفته دوم ماه هشتم به بعد)
مواد لازم:
گوشت تکهای معادل یک عدد تخممرغ
یا گوشت چرخ کرده یک قاشق غذاخوری پر
ماش یک قاشق مرباخوری
عدس یک قاشق مرباخوری
برنج یک قاشق مرباخوری
پیاز یک عدد (کوچک)
سبزی آش (شوید، جعفری، گشنیز و تره) یک قاشق غذاخوری
کره یک قاشق مرباخوری
طرز تهیه:
عدس و ماش را جداگانه بپزید. گوشت را با کمی پیاز و آب، پخته سپس برنج را به آن اضافه کنید. کمی که جا افتاد سبزی و کره را داخل آش بریزید. بعد از چند دقیقه جوشیدن، حبوبات پخته شده را هم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا همه مواد آن کاملاً مخلوط شوند.
آش جو: (از هفته دوم ماه هشتم به بعد)
طرز تهیه:
مواد لازم و طرز تهیه آن مانند آش قبلی است فقط به جای ماش از بلغور جو یا جوپرک شده استفاده میشود.
آش کلم: (از هفته دوم ماه هشتم به بعد)
مواد لازم و طرز تهیه آن مانند آش جو است. گوشت را با کمی پیاز و آب، بار کنید سپس هویج و کلم را که قبلاً به قطعات ریز خرد کرده اید همراه با جو (به صورت بلغور یا پرک شده) به آن اضافه نمایید. مواد آش که پخته شده سبزی و کره را داخل آن بریزید.
آش که کاملاً جا افتاد، یک قاشق غذاخوری کشک پاستوریزه کم نمک به آن اضافه نمائید. (اگر از گوشت چرخ کرده استفاده میکنید میتوانید آنرا با کمی پیاز رنده شده به صورت کوفته قلقلی در آورید و وقتی سبزی و کره را به آش اضافه میکنید، کوفته قلقلیها را هم داخل آش بریزید).
آش گندم: (از ۹ ماهگی به بعد)
مواد لازم و طرز تهیه این آش هم مانند آش جو است. ولی به جای جو از یک قاشق مرباخوری گندم پرک شده هم استفاده کنید. وقتی آش جا افتاد یک قاشق غذاخوری کشک پاستوریزه و کم نمک به آن اضافه نمائید تا حدود ۵ دقیقه با آش بجوشد. کشکهای دیگر را قبل از اضافه کردن به آش چند دقیقه بجوشانید. کشک طعم آش گندم و جو را دلپذیرتر و ارزش غذایی آن را بیشتر میکند.
آش لوبیا و عدس: (از ۹ ماهگی به بعد)
مواد لازم و طرز تهیه آن مانند آش حبوبات است فقط به جای ماش از انواع لوبیا (سفید، قرمز و یا چیتی) استفاده میشود. حبوبات آش باید آن قدر پخته شده باشند که با پشت قاشق کاملاً نرم و له شوند. اضافه کردن دو قاشق غذاخوری ماست یا چند قطره آب نارنج تازه یا آب لیموترش تازه، آش حبوبات و آش کلم را خوشمزهتر میکند.
حلیم گوشت و ماش ، حلیم گوشت و عدس، * حلیم گوشت و جو پرک شده (از هفته دوم ماه هشتم به بعد)
طرز تهیه حلیمها گوشت یکسان است به عنوان نمونه به حلیم گوشت و ماش اشاره میشود.
حلیم گوشت و ماش
مواد لازم:
گوشت به اندازه یک تخممرغ
ماش یک قاشق غذاخوری
پیاز یک عدد کوچک
کره یک قاشق مرباخوری
طرز تهیه:
گوشت را بعد از تکه کردن با پیاز و آب بپزید. بعد از اینکه نمیپز شد عدس یا ماش یا جو پرک شده را اضافه کنید و بگذارید کاملاً بپزد. بعد از جا افتادن حلیم، کره را اضافه کرده آن را با پشت قاشق یا گوشت کوب کاملاً نرم و یکنواخت نمائید.
* حلیم گوشت و لوبیا سفید
* حلیم گوشت و گندم
* حلیم گوشت و ذرت
(از ۹ ماهیگ به بعد)
طرز تهیه حلیمهای گوشت و لوبیا و گوشت و ذرت مانند حلیم گوشت و ماش است.
حلیم گندم:
مواد لازم:
گندم نیمکوب یا پرک شده دو قاشق غذاخوری سرصاف
گوشت به اندازه یک تخممرغ
سیبزمینی یک عدد کوچک
پیاز یک عدد کوچک
شکر یک قاشق مرباخوری
کره یک قاشق مرباخوری
دارچین یک چهارم قاشق چایخوری
طرز تهیه:
گندم و گوشت و پیاز را با مقداری آب بپزید بعد سیبزمینی خرد شده را به آن اضافه کنید و بگذارید چند چوش دیگر بزند تا همه محتویات حلیم کاملاً پخته و نرم شوند، سپس با پشت قاشق یا گوشت کوب آن را نرم و یکنواخت کنید. کره را آب کرده و همراه شکر به حلیم اضافه نمائید.
توجه: لوبیا سفید را بهتر است از شب قبل خیس کنید، ماش نیاز به خیساندن از شب قبل ندارد. ذرت اگر قبل از پختن یکی دو ساعت خیس بخورد کافی است.