۱ـ فرنی آرد برنج:
مواد لازم:
آرد برنج دو قاشق مرباخوری* سرصاف (با استفاده از قاشقهای اندازهگیری یا قاشقهای شربت آنتی بیوتیک)
شیر مادر یا شیر مصنوعی(شیر خشک مخصوص کودک ) ۱۲۰ میلیلیتر (سیسی) معادل نصف لیوان معمولی
طرز تهیه:
آرد برنج را با آب بپزید .پس از به غلظت رسیدن آن ، برای نرم کردن شیر را به آن افزوده و بهم بزنید.
با مقادیر فوق حدود ۱۲ تا ۱۵ قاشق مرباخوری فرنی به دست میآید که هر گرم آن حدود یک سوم کیلوگالری، انرژی دارد. در صورت استفاده از نصف قاشق مرباخوری کره، هر گرم فرنی ۲ کیلوکالری انرژی خواهد داشت.
تا حد امکان از افزودن شکر خودداری نمایید.
توجه: در مورد کودکانی که افزایش وزن آنان مطلوب است نیازی نیست که به فرنی کره اضافه شود ولی برای شیرخوارانی که باید وزن بیشتری بگیرند میتوان هنگام تهیه فرنی، نصف قاشق مرباخوری کره یا یک قاشق مرباخوری روغن زیتون و یا هر روغنی که در دسترس است اضافه کرد.
* بعد از ۸ ماهگی میتوانید فرنی کودک را با آرد گندم و یا نشاسته هم درست کنید.
* اگر فرنی را با شیر مادر تهیه میکنید اول آرد برنج را با آب بپزید و با قوام سفتتری از روی اجاق بردارید تا بعد که با شیر مادر مخلوط و نرم میکنید به قوام مطلوب برسد. روزهای اول که شیرخوار یک یا دو قاشق مرباخوری فرنی میخورد بهتر است بقیه فرنی تهیه شده را که هنوز شیر مادر به آن اضافه نکرده اید در یخچال بگذارید و دفعات بعد، هر بار کمی از آن را گرم کرده سپس با شیر خود مخلوط نموده به کودک بدهید.
مواد لازم:
مغز بادام شیرین با اندازه متوسط پنج عدد
آرد برنج دو قاشق مرباخوری سرصاف
شکر نصف قاشق مرباخوری
شیرمادر یا شیر مصنوعی (شیر خشک مخصوص کودک )۱۲۰ سیسی معادل نصف یک لیوان معمولی
طرز تهیه:
مغز بادامها را در آب جوش خیس کنید بعد از سه تا پنج ساعت پوست آنها را بگیرید و با هر وسیلهای که در منزل دارید آنها را کوبیده یا آسیاب نمائید تا نرم شوند. بعد آرد برنج و شکر و بادام کوبیده شده را به شیر پاستوریزه (به طریقی که در تهیه فرنی گفته شد) اضافه کرده روی حرارت ملایم بگذارید و مرتب هم بزنید تا به قوام مورد نظر برسد.
با مقادیر فوق حدود ۱۷ قاشق مرباخوری حریره بادام درست میشود که هر گرم آن ۱/۵ کیلوکالری، انرژی دارد.
۳ـ پورهها:
شامل پوره سیبزمینی، هویج، نخودفرنگی، لوبیا سبز، کدو حلوایی، کدو خورشتی و کرفس هستند. مخلوط این پورهها نیز قابل استفاده است. پوره گوشت نیز بسیار مفید و مغذی است.
طرز تهیه همه پورهها یکسان است و به یک نمونه از آن اشاره میشود:
پوره سیبزمینی:
مواد لازم:
سیبزمینی دو عدد با اندازه متوسط
شیر پاستوریزه پنج قاشق غذاخوری (مقدار مورد نیاز برای متناسب کردن قوام پوره)
کره* یک قاشق مرباخوری
برای تهیه پوره سیبزمینی، از سیبزمینیهای زرد و سالم استفاده کنید (سیبزمینیهایی که سبز رنگ هستند میتوانند باعث مسمومیت شوند) ابتدا سیبزمینی را با پوست کاملاً بشوئید و با مقداری آب بپزید. بعداز پخته شدن وقتی که هنوز سیبزمینی گرم است پوست آن را جدا کنید و سیبزمینی را رنده نموده با کره و شیر مخلوط نمائید تا کاملاً نرم و یکنواخت شود. اگر سیبزمینی سرد شود ترکیب نشاسته آن تغییر و نشاسته مقاوم نامیده میشود که در روده کوچک غیرقابل هضم اما در روده بزرگ قابل تخمیر است. بنابراین باید پوره سیبزمینی را برای کودکان با سیبزمینی پخته شده که هنوز گرم است تهیه نمود.
توجه:
برای شیرخوارانی که خوب وزن نمیگیرند میتوان یک قاشق مرباخوری پودر بادام یا گردو یا فندق یا زرده تخممرغ پخته شده به پوره اضافه کرد تا انرژی و مواد مغذی آن بیشتر شود.
۴ـ سوپها:
مواد لازم:
گوشت گوسفند یا گوساله یا مرغ (تکه و خرد شده)
یا گوشت چرخ کرده به اندازه یک تخممرغ متوسط یک قاشق غذاخوری پر
برنج یا آرد برنج یک قاشق مرباخوری
پیاز یک عدد (کوچک)
جعفری خرد شده یک قاشق مرباخوری
سیبزمینی یک عدد (متوسط)
هویج یک عدد (متوسط)
گوجهفرنگی یک عدد (متوسط)
کره یک قاشق مرباخوری
طرز تهیه:
ابتدا گوشت را با پیاز خرد شده کمی تفت بدهید سپس حدود دو لیوان آن به آن اضافه کنید و بگذارید بپزد بعد هویج و سیبزمینی بسیار خرد شده و برنج را اضافه کنید.
نیم ساعت بعد گوجهفرنگی رنده شده و کره را داخل سوپ بریزید. پس از آن که چند جوش زرد و به قوام مطلوب (مثل حلیم یا ماست) رسید از روی اجاق بردارید.
سوپ کرفس:
طرز تهیه:
مشابه سوپ قبلی فقط به جای هویج از یک ساقه متوسط کرفس خرد شده استفاده کنید.
سوپ جو (بلغور یا جو پرک شده): (از ۸ ماهگی به بعد)
مواد لازم: مشابه سوپ سبزی است منتهی میتوانید به جای برنج یا آرد برنج از یک قاشق غذاخوری بلغور جو استفاده کنید.
سوپ عدس (از ۸ ماهگی به بعد):
مواد لازم:
گوشت گوسفند یا گوساله (به تکههای کوچک تقسیم شود)
یا گوشت چرخ کرده به اندازه یک تخممرغ متوسط
یک قاشق غذاخوری پر
آرد برنج یک قاشق مرباخوری
عدس دال یا عدس معمولی یک قاشق مرباخوری
پیاز یک عدد متوسط
سبزی خرد شده مثلاً گشنیز یا جعفری یک قاشق غذاخوری
کره یک قاشق مرباخوری
طرز تهیه:
ابتدا گوشت و عدس و هویج خرد شده را با هم بپزید. آرد برنج را با کره کمی تفت داده به سوپ اضافه کنید. پس از آنکه همه مواد پخته شده بقیه کره و سبزی را داخل سوپ بریزید صبر کنید تا چند جوش بزند و کاملاً به غلظت لازم برسد.
بازنویسی و ویرایش :ناهید زندی متخصص تغذیه و رژیم درمانی
http://www.professorsoltanzadeh.com/new/food/maintxt.htm