دستور تهيه غذاهاي كمكي مورد استفاده كودكان زير يك سال

بازدیدها: 4

1ـ فرني آرد برنج:

مواد لازم:
آرد برنج دو قاشق مرباخوري* سرصاف (با استفاده از قاشق‌‌هاي اندازه‌گيري يا قاشق‌‌هاي شربت آنتي بيوتيك)
شير مادر یا شیر مصنوعی(شیر خشک مخصوص کودک ) 120 ميلي‌ليتر (سي‌سي) معادل نصف ليوان معمولي
طرز تهيه:
آرد برنج را با آب بپزید .پس از به غلظت رسیدن آن ، برای نرم کردن شیر را به آن افزوده و بهم بزنید.
با مقادير فوق حدود 12 تا 15 قاشق مرباخوري فرني به دست مي‌آيد كه هر گرم آن حدود يك سوم كيلوگالري، انرژي دارد. در صورت استفاده از نصف قاشق مرباخوري كره، هر گرم فرني 2 كيلوكالري انرژي خواهد داشت.

تا حد امکان از افزودن شکر خودداری نمایید.
توجه: در مورد كودكاني كه افزايش وزن آنان مطلوب است نيازي نيست كه به فرني كره اضافه شود ولي براي شيرخواراني كه بايد وزن بيشتري بگيرند مي‌توان هنگام تهيه فرني، نصف قاشق مرباخوري كره يا يك قاشق مرباخوري روغن زيتون و يا هر روغني كه در دسترس است اضافه كرد.
* بعد از 8 ماهگی مي‌توانيد فرني كودك را با آرد گندم و يا نشاسته هم درست كنيد.
* اگر فرني را با شير مادر تهيه مي‌كنيد اول آرد برنج را با آب بپزيد و با قوام سفت‌‌تري از روي اجاق برداريد تا بعد كه با شير مادر مخلوط و نرم مي‌كنيد به قوام مطلوب برسد. روزهاي اول كه شيرخوار يك يا دو قاشق مرباخوري فرني مي‌خورد بهتر است بقيه فرني تهيه شده را كه هنوز شير مادر به آن اضافه نكرده ايد در يخچال بگذاريد و دفعات بعد، هر بار كمي از آن را گرم كرده سپس با شير خود مخلوط نموده به كودك بدهيد.

2ـ حريره بادام:
1024px-Kheer

مواد لازم:
مغز بادام شيرين با اندازه متوسط پنج عدد
آرد برنج دو قاشق مرباخوري سرصاف
شكر نصف قاشق مرباخوري
شيرمادر یا شیر مصنوعی (شیر خشک مخصوص کودک )120 سي‌سي معادل نصف يك ليوان معمولي
طرز تهيه:
مغز بادام‌ها را در آب جوش خيس كنيد بعد از سه تا پنج ساعت پوست آن‌ها را بگيريد و با هر وسيله‌اي كه در منزل داريد آن‌ها را كوبيده يا آسياب نمائيد تا نرم شوند. بعد آرد برنج و شكر و بادام كوبيده شده را به شير پاستوريزه (به طريقي كه در تهيه فرني گفته شد) اضافه كرده روي حرارت ملايم بگذاريد و مرتب هم بزنيد تا به قوام مورد نظر برسد.
با مقادير فوق حدود 17 قاشق مرباخوري حريره بادام درست مي‌شود كه هر گرم آن 1/5 كيلوكالري، انرژي دارد.
3ـ پوره‌ها:
sss
شامل پوره سيب‌زميني، هويج، نخودفرنگي، لوبيا سبز، كدو حلوايي، كدو خورشتي و كرفس هستند. مخلوط اين پوره‌ها نيز قابل استفاده است. پوره گوشت نيز بسيار مفيد و مغذي است.
طرز تهيه همه پوره‌ها يكسان است و به يك نمونه از آن اشاره مي‌شود:
پوره سيب‌زميني:
مواد لازم:
سيب‌زميني دو عدد با اندازه متوسط
شير پاستوريزه پنج قاشق غذاخوري (مقدار مورد نياز براي متناسب كردن قوام پوره)
كره* يك قاشق مرباخوري
براي تهيه پوره سيب‌زميني، از سيب‌زميني‌‌هاي زرد و سالم استفاده كنيد (سيب‌زميني‌هايي كه سبز رنگ هستند مي‌توانند باعث مسموميت شوند)‌ ابتدا سيب‌زميني را با پوست كاملاً بشوئيد و با مقداري آب بپزيد. بعداز پخته شدن وقتي كه هنوز سيب‌زميني گرم است پوست آن را جدا كنيد و سيب‌زميني را رنده نموده با كره و شير مخلوط نمائيد تا كاملاً نرم و يكنواخت شود. اگر سيب‌زميني سرد شود تركيب نشاسته آن تغيير و نشاسته مقاوم ناميده مي‌شود كه در روده كوچك غيرقابل هضم اما در روده بزرگ قابل تخمير است. بنابراين بايد پوره سيب‌زميني را براي كودكان با سيب‌زميني پخته شده كه هنوز گرم است تهيه نمود.
توجه:
براي شيرخواراني كه خوب وزن نمي‌‌گيرند مي‌توان يك قاشق مرباخوري پودر بادام يا گردو يا فندق يا زرده تخم‌مرغ پخته شده به پوره اضافه كرد تا انرژي و مواد مغذي آن بيشتر شود.
4ـ‌ سوپ‌ها:
baby-soup1
مواد لازم:
گوشت گوسفند يا گوساله يا مرغ (تكه و خرد شده)
يا گوشت چرخ كرده به اندازه يك تخم‌مرغ متوسط يك قاشق غذاخوري پر
برنج يا آرد برنج يك قاشق مرباخوري
پياز يك عدد (كوچك)
جعفري خرد شده يك قاشق مرباخوري
سيب‌زميني يك عدد (متوسط)
هويج يك عدد (متوسط)
گوجه‌فرنگي يك عدد (متوسط)
كره يك قاشق مرباخوري
طرز تهيه:
ابتدا گوشت را با پياز خرد شده كمي تفت بدهيد سپس حدود دو ليوان آن به آن اضافه كنيد و بگذاريد بپزد بعد هويج و سيب‌زميني بسيار خرد شده و برنج را اضافه كنيد.
نيم ساعت بعد گوجه‌فرنگي رنده شده و كره را داخل سوپ بريزيد. پس از آن كه چند جوش زرد و به قوام مطلوب (مثل حليم يا ماست) رسيد از روي اجاق برداريد.

سوپ كرفس:
طرز تهيه:
مشابه سوپ قبلي فقط به جاي هويج از يك ساقه متوسط كرفس خرد شده استفاده كنيد.
سوپ جو (بلغور يا جو پرك شده): (از 8 ماهگي به بعد)
مواد لازم: مشابه سوپ سبزي است منتهي مي‌توانيد به جاي برنج يا آرد برنج از يك قاشق غذاخوري بلغور جو استفاده كنيد.
سوپ عدس (از 8 ماهگي به بعد):
مواد لازم:
گوشت گوسفند يا گوساله (به تكه‌‌هاي كوچك تقسيم شود)
يا گوشت چرخ كرده به اندازه يك تخم‌مرغ متوسط

يك قاشق غذاخوري پر
آرد برنج يك قاشق مرباخوري
عدس دال يا عدس معمولي يك قاشق مرباخوري
پياز يك عدد متوسط
سبزي خرد شده مثلاً گشنيز يا جعفري يك قاشق غذاخوري
كره يك قاشق مرباخوري
طرز تهيه:
ابتدا گوشت و عدس و هويج خرد شده را با هم بپزيد. آرد برنج را با كره كمي تفت داده به سوپ اضافه كنيد. پس از آنكه همه مواد پخته شده بقيه كره و سبزي را داخل سوپ بريزيد صبر كنيد تا چند جوش بزند و كاملاً به غلظت لازم برسد.

 

بازنویسی و ویرایش :ناهید زندی متخصص تغذیه و رژیم درمانی

http://www.professorsoltanzadeh.com/new/food/maintxt.htm

فیسبوک
تلگرام
توئیتر
لینکداین
واتساپ
ایمیل

نوشته های محبوب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته ها

نوشته های محبوب

مهدک مراقبت‌های همه جانبه دوران کودکی

مراقبت برای رشد و تکامل کودکان خردسال (Early Childhood Development) فقط به آنچه در درون کودک می‌گذرد نمی‌پردازد. بلکه به آنچه کودک شما برای رشد و نمو خود به آن نیاز دارد توجه دارد. برای اینکه کودک بتواند بگونه‌ای سالم و طبیعی تکامل یافته و یاد بگیرد، تنها کافی نیست که نیاز‌های اولیه و اصلی برای نگهداری، تغذیه و سلامتی او تامین شوند، بلکه لازم است نیازهای او برای تاثیر متقابل، تقلید، عواطف، ایمنی و یادگیری در اثر کشف و جستجو نیز برآورده شود.