ماه نهم ودهم ( شیرمادر + ۴ تا۵ وعده غذا ) دراین ماه علاوه برشیرمادر , به شیرخوار ۴ تا۵ بار در روز غذا بدهید. مصرف سایرحبوبات علاوه برماش و سوپ طی این ماههاشروع میشود . مصرف حبوبات به دلیل ارزش غذایی آن بسیارمفید است زیراحبوبات منبع خوب پروتئین محسوب میگردند. برای ایجاد تنوع غذایی , غذاهای شماره۹ , ۱۰, ۱۱و ۱۲ رامیتوانیدبه تناوب تهیه کنید. برای اینکه حبوبات ایجاد نفخ نکنند : قبلازپخت ۲۴ ساعت آنرادرآب خیس کنید وقبل از پخت آب را دور بریزید. قبل ازاضافه کردن به سوپ کودک , ابتداحبوبات راکاملا بپزید. هنگام مصرف ابتدا آنرابا ته قاشق له کنید. تا این زمان کودک با انواع موادغذایی آشناشده است وازاین به بعد فقط شکل مصرف غذاها تغییر میکند. بطوری که شیرخوار توانایی خوردن غذاهایی مانند کته نرم را پیدامیکند. بدین ترتیب ازاینبه بعدغذاهایی مثل شوید پلوبامرغ , کته ماهیچه وماکارونی رامیتوان به شیرخوارداد. ارزش غذایی ۱۰۰گرم گوشت گوسفند ومرغ پخته درجدول زیرآورده شده است .
گوسفند | مرغ | |
انرژی( کالری) | ۲۹۵ | ۱۷۲ |
پروتئین(گرم) | ۲۵ | ۳۱ |
آهن(میلیگرم) | ۲ | ۱ |
ویتامینA(رتینولاکیوالان) | ۰ | ۵/۸ |
میتوان انواع میوه هارا نیزبه کودک داد ابتدا میوه را با آب تمیز بشوئید و سپس پوست و هسته آن راگرفته وکاملاله کنید و به کودک بدهید . بهتراست میوه های مختلف راباهم مخلوط نکنید تاکودک باطعم هر یک از میوهها آشنا شود. دراین سن خرما نیز میتوان به کودک داد. ارزش غذایی ۱۰۰ گرم از چند نوع میوه در جدول زیر نشان داده شده است :
سیب | موز | خرماخشک | |
کالری( کالری) | ۵۷ | ۹۲ | ۲۷۴ |
آهن( میلیگرم) | ۲/۰ | ۳/۰ | ۱ |
ویتامینA(رتینولاکیوالان) | ۲۴ | ۸ | ۱۵ |
ویتامینC (میلیگرم) | ۵ | ۹ | – |
یادآوری می شود ارزش غذایی مربوط به میوه (و نه آبمیوه) است. دراین ماهها میتوان مواد غذایی مانند بیسکوئیت ساده رابه دست کودک داد تا اوهم جویدن غذا را یاد بگیرد و هم خوردن غذا را بادست تجربه کند.