❇️این مرحله مهمی از زندگی کودک است که در شکل گیری اعتماد به نفس او تاثیر به سزایی دارد.
✴️ مهم ترین اصل در این آموزش شروع در زمان مناسب است. اگر کودک آمادگی کافی نداشته باشد، حتی مجرب ترین افراد نیز شکست می خورند. این آمادگی معمولاٌ از 18 تا 24 ماهگی در کودک شکل می گیرد. کودک باید علاقمندی به انجام این کار را قبل از آموزش داشته باشد.
🔶 بنابراین خوب است در ابتدا هر زمانی که خودتان یا همسرتان به توالت یا حمام می روید فرزندتان را با خودتان ببرید تا صرفا در توالت یا حمام ادرار کند.
🔷کودک برای این یادگیری باید آمادگی حرکتی، شناختی و هیجانی لازم را داشته باشد.
🔶اگر کودک بتواند به 8 نمره از 10 نمره زیر دست پیدا کند، آمادگی لازم را برای شروع کار خواهد داشت:
🔻بتواند به اجزای بدن خود اشاره کند:
چشم
دماغ
دهان
مو
🔻پاسخ مناسب به دستورات کلامی زیر:
روی صندلی بنشین
بلند شو
با من بیا
برو عروسکت ( یا هر شیء آشنای دیگر) را بیاور
تقلید از یک کار ساده والدین
یک شیء آشنا را با شیء دیگر عوض کن
🔷اگر کودک شما نمره لازم را بدست آورده است، برای یادگیری عجله نکنید و زمان مناسب و آرامی را انتخاب کنید. اگر شما یا کودکتان بیمارید یا هرگونه استرس دیگری دارید، اجازه بدهید تا زمان مناسب فرا برسد.
🔶آموزش آداب استفاده از توالت باید در ابتدا برای روز انجام شود، کودک تدریجاٌ کنترل شبانه را پیدا خواهد کرد. برای کودکانی که دفع مرتب مدفوع دارند، ممکن است آموزش کنترل مدفوع آسان تر باشد، زیرا تعداد دفعات کمتر است. اگر کودک یبوست دارد، ابتدا باید یبوست او رفع شود تا مانع دفع کودک نشود.
🔷برای شروع یک ظرف مناسب برای نشستن کودک تهیه کنید و بگذارید چند روز با ظرف بازی کند و روی آن بنشیند، سپس آن را در محیطی بدون محرک مثل راهروی خلوت یا حمام بگذارید و کودک را هر ساعت برای نشستن روی آن ببرید. باید پوشک را بردارید و حتی المقدور دیگر برای کودک در روز پوشک نبندید تا او به خاطر بسپارد که اگر ادرار کند، پوشکی وجود ندارد و ادرار به بیرون ریخته می شود. می توانید برای همکاری کودک در نشستن روی ظرف پاداشی کوچک به او بدهید، اما مراقب باشید که هیجان زیاد نشان ندهید.هم چنین می توان یک اسباب بازی مخصوص استفاده در زمانی که کودک روی لگن نشسته است تهیه کرد و از آن استفاده کرد. در این مرحله می توان از عروسک هایی که ظرفی برای ادرار کردن دارند و کتاب های مصوری که به کودک آمادگی بیشتر می دهند، نیز استفاده کرد.
🔶 قبل از شروع آموزش باید با این اتفاق کنار بیایید که تقریباٌ همیشه زمان هایی پیش خواهد آمد که کودک محیط اطراف را خیس کند، بنابراین باید بتوانید خونسرد باشید و از خیس شدن به عنوان کثیف شدن محیط و یا بد بودن کودک یاد نکنید. پاسخ های هیجانی شما می تواند آموزش را دشوار کند. در عین حال باید توجه داشته باشید که وقتی کودک توانست در ظرف ادرار کند، نباید با خوشحالی زیاد شما روبرو شود.
🔷 در حین آموزش مراقب باشید تا کلمات تحقیر کننده نظیر ” کثیف” یا “بو گندو” را در رابطه با “آموزش توالت رفتن” بکار نبرید. کودک را با همسالانش مقايسه نكنيد.
🔶 برخی کودکان از صدای بلند سیفون میترسند و این ترس ممکن است مانع استفاده آنها از توالت شود.
🔷 آموزش توالت رفتن به کودکان 24ماهه و بزرگتر نهایتاٌ دو تا چهار هفته طول می کشد، ولی فراموش نکنید که عمدتاٌ این آموزشها باید تا چهار ماه پیگیری شود.
🔶 می توانید شبها از پوشك استفاده كنيد تا كودك بدون احساس ترس، استرس و ناامني بخوابد.
🔴به یاد داشته باشید15 % کودکان در سن 3 سالگی و 4% آنها در سن 4 سالگی هنوز یادگیری کامل ندارند.
دکتر میترا حکیم شوشتری