بسیاری از والدین فکر می کنند که تشویق کردن یکی از روش های خوب تربیتی برای کودکان است. وقتی کودک را تشویق می کنید، احساس خوبی نسبت به خودش پیدا می کند و سعی می کند که شما را دوباره خوشحال کند. با این وجود تشویق بیش از حد، حتی اگر به قصد و نیت دوستی باشد، خوب نیست.
بچه ها دوست دارند کارهایشان را خودشان انجام دهند و طعم موفقیت را بچشند. کودک از یاد گرفتن چیزهای مختلف لذت می برد و انگیزۀ کافی برای این کار دارد.
او دوست دارد از والدینش تقلید کند. وقتی کودک به مادرش می گوید که لباسش را خودش پوشیده و یا می تواند از یک تا ده بشمرد، به خودش افتخار می کند. احساس موفقیت در واقع پاداشی است که کودک به خودش می دهد.
وقتی کودک در انجام کاری موفق می شود والدینش او را تشویق می کنند، کودک از خوشحالی والدینش خوشحال می شود.
ولی اگر والدین بیش از حد کودک را برای انجام کارهای معمولی تشویق کنند، مثلاً برای غذا خوردن یا رفتن به دستشویی، به کودک بگویند که به او افتخار می کنند؛ او احساس می کند هر کاری که انجام می دهد والدینش باید او را تشویق کنند.
کم کم چنین کودکی به دنبال احساس موفقیت و رضایت درونی نیست و همۀ کارهای خودش را به خاطر پاداش و تشویق والدینش انجام می دهد.
چنین کودکی به خاطر احساس موفقیت کاری را انجام نمی دهد، بلکه به خاطر پاداش که از والدینش می گیرد آن کار را انجام می دهد. مثلاً کودک احساس می کند که چون مادرش او را تحسین می کند، باید کفش هایش را خودش بپوشد.
کودکی که والدینش مُدام او را تشویق می کنند، دیگر حرف های آنها را جدی نمی گیرد و کم کم به توانایی های خودش شک می کند. او با خودش فکر می کند که آیا واقعاً همۀ کارهایی که انجام می دهد، اینقدر مهم و عالی هستند.
چنین کودکی شرطی می شود و تا زمانی که والدینش از او تعریف و تمجید نکنند، نمی توان کار با ارزشی را انجام دهد. تشویق بیش از حد بار مسئولیت زیادی بر دوش فرزندان ما می گذارد.
وقتی بیش از حد کودک را به خاطر انجام کاری تشویق می کنیم کودک احساس می کند که باید بیشتر تلاش کند تا از تعریف و تمجیدهای ما محروم نشود.
اگر والدین توجه کنند که خودشان چقدر به پاداش و تشویق دیگران اهمیت می دهند و چقدر این کار روی آنها تاثیرگذار است، به اثرات مخرب تشویق های بیش از اندازه پی می برند و این کار را نخواهند کرد.
تشویق کردن کودک اشکالی ندارد، چون با این کار او احساس خوبی نسبت به خودش پیدا می کند. ولی نباید او را بیش از حد تشویق کنید، بگذارید او به توانایی های خودش پی ببرد.
بگذارید کودک از انجام دادن کارهایش و موفق شدنش لذت ببرد. مثلاً به کودکتان بگویید که وقتی کاری را انجام می دهد و موفق می شود، به موفقیت خودش افتخار کند، شما می توانید برای تشویق کردن کودکتان او را بغل کنید، به او لبخند بزنید و با نگاه خودتان او را تایید کنید.