بياشتهايي کودک يکي از مشکلات جدي تغذيهاي است چرا که ممکن است منجر به سوء تغذيه جدي شود. بنابراين بايد دانست تنها گرسنگي نيست که کودک را به سوي غذا ميکشاند و يا فقط سير بودن موجب دوري از غذا نميشود بلکه عوامل گوناگوني مانند عادتهاي خانواده و آموزشهايي که کودک در خانواده فرا گرفته است بر اشتهاي کودک تاثير ميگذارند.
استقلال طلبي و رشد ذهني يکي از شاخصهاي اصلي دوران کودکي است که با ايجاد تغييرات شخصيتي در اين دوران نسبت به سنين پايينتر همراه است. اين مسئله ميتواند با ايجاد روحيه استقلال طلبي در کودکان موجب بينظمي در عادات غذايي آنها شود.
نکاتي که والدين در غذا دادن به کودکان کم اشتها بايد رعايت کنند :
۱ – کودک براي خوردن بايد احساس گرسنگي کند. فعاليت پيش از غذا مصرف نکردن شيريني، شربت و مايعات شيرين در بين وعدههاي غذايي و خواب آلوده نبودن به اين امر کمک ميکند.
۲ – از غذاهاي مورد علاقه آنها استفاده شود.
۳ – در دادن غذا به کودک بايد صبور بود.
۴ – بايد هنگام غذا دادن به کودک با او صحبت کرد و او را به خوردن غذا تشويق کرد.
۵ – زمان خوردن غذا را ميتوان با ابراز محبت براي کودک لذت بخش کرد.
۶ – در زماني که کودک با علاقه غذا ميخورد ميتوان از او تعريف و تمجيد کرد.
۷ – غذاي کودک را بايد به روشهاي مختلف همچون دادن غذاي جديد، تغيير در ترکيب غذاها، مزه، بافت، نحوه طبخ، تزئين غذاها به شکل حيوانات، گل و عروسک و استفاده از بشقابهاي رنگين متنوع کرد.
۸ – در صورت امتناع از غذا، ميتوان آن را با غذاي مورد علاقهاش مخلوط کرد يا آن را در فرصتي ديگر امتحان کرد.
۹ – سفره غذاي کودک در محيطي تميز، آرام، دوستانه، راحت، مطمئن و همراه با ديگران باشد.
۱۰ – ساعات برنامه غذايي کودک متغير نباشد، بايد فاصله زماني بين مصرف ميان وعده را با وعده اصلي رعايت کرد.
۱۱ – در زمان غذاخوردن، کودک نبايد خيلي گرسنه يا خيلي خسته باشد.
۱۲ – بايد اجازه داد کودک خود در مورد سيرشدنش تصميم بگيرد. اگر در يک وعده مقدار کمتري غذا بخورد مسلما در وعده ديگر جبران خواهد کرد.
۱۳ – غذاها را نبايد خيلي زود و براساس تمايل کودک عوض کرد.
۱۴ – براي خوردن غذا جايزه در نظرگرفته نشود.
۱۵ – نبايد انتظار داشت کودک خيلي تميز و مرتب مطابق با خواسته شما غذا بخورد. ريخت و پاش غذا را ميتوان با ملايمت و به تدريج محدود کرد.
پيشنهاد غذاهاي جديد
بهترين راه پيشنهاد دادن غذاي جديد اين است که مادر غذا را درست کرده و مقدار کمي در کنار بشقاب کودک بگذارد و اجازه دهد کودک غذا را بچشد و اگر دوست نداشت آن را از دهانش درآورده و در کنار بشقابش بگذارد.
اگر کودک دوست داشت به عنوان جايزه، يک نوع غذاي مورد علاقه او را درست کنيد. مدت زيادي طول ميکشد که کودک غذاي جديد را دوست داشت باشد. اگر کودک غذايي را دوست نداشت غذا را چند روز بعد دوباره به او بدهيد.
استفاده از غذاهاي متنوع
غذاهايي که مادر براي کودک تهيه ميکند بايد شامل هر چهار گروه غذايي باشد. اجازه دهيد کودک انواع مختلف غذا را امتحان کند حتي اگر مادر آن غذا را دوست ندارد. کودک احتياج به تصميمگيري در مورد انتخاب غذاي مورد علاقه خود دارد. همچنين مادر نبايد انتظار داشته باشد کودک غذاهاي متنوع را دوست داشته باشد.
منبع : افکار نيوز