شير خشك يا شير مادر ؟؟؟
شير مادر نه تنها از لحاظ جسمی بر روی فرزند تاثیر مثبت دارد بلکه بر روح و روان کودک نیز اثرات بسیار خوبی میگذارد. بررسيها نشان داده است که کودکانی که از شیر مادر استفاده میکنند دارای روحیه ای شاد و ملایمتری نسبت به کودکانی هستند که از شیر خشک استفاده کردهاند. شیر مادر از نظر برخورداری از انواع ویتامینها و ریزمغذیها برای نوزاد عالی است و بهترین تاثیر مثبت را در رشد و نمو شیرخوار دارد. البته به شرط آنکه تغذیه مادر از مواد اولیه تازه و مناسب باشد.
گاهی اوقات مادر به دلایل مختلف توانایی شیر دادن به فرزندش را ندارد، در این شرایط مادر ناگزیر است از شیر خشک برای تغذیهی کودکش استفاده کند.
موارد مهم برای تغذیه با شیرخشک
- همراه شیر خشک باید صبح و شب مقداری آب جوشیده خنک در اختیار شیر خوار گذاشت.
- آبی که برای تهیه شیر استفاده میشود، باید جوشیده و ولرم باشد تا ویتامینهای موجود در شیر از بین نرود.
- شیر اضافی در یخچال نگهداری شود (در قسمت پایین و به مدت 24 ساعت)، البته اگر درب قوطی باز نشده باشد نیازی به یخچال نیست.
- شیر تهیه شده در بطري را از دسترس حشرات دور نگه دارید تا از بروز اسهال جلوگیری شود.
- از قرار دادن شیشه شیر در معرض آفتاب بپرهیزید.
- هنگام خرید به تاریخ انقضای آن که در ته قوطی حک شده توجه کنید. همچنین از سالم بودن قوطی (نداشتن فرورفتگی و سوراخ) اطمینان حاصل کنید.
- به اطلاعات روی بر چسب قوطی از جمله فرمولاسیون یا طرز تهیه آن، مقدار مصرف و غیره توجه نمایید.
- شیشهی شیر را توسط شیشه پاک کن قبل از اینکه از آن استفاده نمایید، تمیز کنید.
- از مواد استریل کننده و ضد عفونی برای تمیز کردن شیشه شیر میتوانید استفاده کنید.
- بایستی حداقل 6 عدد سرشیشه از جنس سیلیکون و لاتکس که استاندارد و شکل طبیعی دارد، انتخاب شود. توصیه میشود که سرشیشه تهیه شده، شبیه نوک سینه ی مادر باشد تا در جریان شیر به کودک کمک کند.
- شیر محیط مناسبی جهت رشد باکتری و غذای اصلی کودک نیز محسوب میشود، بنابراین با حفظ آرامش و در محیط استریل اقدام به تهیه شیر نمایید.
- سعی کنید زمانی که نوزادتان آرام است به او شیر دهید و محلی آرام و ساکت را برای شیر دادن در نظر بگیرید.
- از خنک بودن شیر قبل از شیر دادن اطمینان حاصل کنید. شیشه را طوری نگه دارید که هوا وارد دهان نوزادتان نشود.
خطرات تغذیه با شیر خشک
- تاریخ مصرف شیر خشک 2 سال است، از خرید شیرهایی که تاریخ مصرفشان گذشته است، بپرهیزید.
- هنگام تهیه شیر خشک از مقدار گفته شده روی برچسب قوطی استفاده کنید و از مصرف کم پودر، جهت صرفه جویی کردن که باعث سوء تغذیه کودک و کاهش رشد آن میشود، بپرهیزید و همچنین از مصرف زیاد آن که عدم تحمل غذا و ایجاد اسهال، استفراغ و بیماریهای گوارشی را به دنبال دارد، خودداری کنید.
- اندازه دلمههای کازئین موجود در شیر خشک بزرگتر از شیر مادر و هضم آن برای شیرخوار مشکلتر است. زیادی املاح موجود در آن باعث ایجاد چاقی و افزایش اسمولاریته سرم میشود.
- از دیگر اختلالاتی که در فرمولاخوران ایجاد میشود، اسهال است، که بیشتر به دلیل نداشتن مواد مصونیتزا در شیر خشک است. همچنین چاقي این کودکان در آینده امکان بروز بيماريهاي قلبي عروقي را فراهم میسازد.
- همچنین میزان ابتلا به آسم، اگزما و مرگ ناگهاني در نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، شایعتر است.