تغذیه کودک با شیر مادر تا پایان دو سالگی ضروری است و در صورت تمایل مادر و شیرخوار، پس از آن نیز می تواند ادامه یابد اما برخلاف سال اول ،سایر غذاها منبع اصلی تغذیه کودک هستند به همین دلیل در هر وعده ابدا باید کودک غذا بخورد و سپس با شیر مادر تغذیه شود.
شیر مادر می تواند تا یک سوم و یا بیشتر از میزان انرژی، پروتئین، آهن و همچنین قسمت بیشتر ویتامین های (آ) و (ث) مورد نیاز شیرخوار را بین یک تا دو سالگی تامین نماید. شیر مادر مواد مغذی با ارزشی را که ممکن است در غذای خانواده موجود نباشد، برای شیرخوار فراهم کرده و غالبا می تواند از سوء تغذیه او پیشگیری کند.تغذیه با شیر مادر در سال دوم زندگی نیز به پیشگیری از اسهال و عفونت های حاد تنفسی کمک می کند، و در صورت ابتلاء شدت بیماری در این شیرخواران کمتراست . کودکان بیمار اغلب برای خوردن سایر غذاها اشتها ندارند اما چون شیر مادر برای آنها مغذی و سهل الهضم است، به تغذیه با شیر مادر تمایل نشان می دهند و این امر در سرعت بهبود کودکان و پیشگیری ازسوء تغذیه بسیار موثر است.
چند توصیه برای تداوم تغذیه با شیر مادر:
چون در سال دوم زندگی کودک ، هنوز مادر می تواند روزانه حدود ۵۰۰ میلی لیتر شیر تولید کند، لذا برای تولید شیر لازم است حداقل روزی ۵ تا ۶ بار و تا هر زمان که کودک مایل به مکیدن است به او شیر بدهد. ضمن این که مادر باید به تغذیه خود نیز توجه داشته باشد.
برخی از مادران در سال دوم شیردهی ممکن است با مسئله گاز گرفتن پستان توسط کودک روبرو شوند. در این گونه موارد ،مادر باید با صبر و حوصله از هر گونه خشونت پرهیز نماید و به کودک بفهماند که کار درستی انجام نداده است.
گاهی کودک تمایل کمتری به غذا خوردن در سال دوم از خود نشان می دهد ،در این صورت باید به او غذاهای مورد علاقه اش را ارائه نمود و دفعات تغذیه را بیشتر کرد. در عین حال از عدم وجود بیماری در کودک نیز اطمینان یافت و مشکل استرس عاطفی – روانی او را برطرف نمود. بعضی از مادران بر این باورند که اگر تغذیه با شیرمادر قطع گردد، اشتهای کودک به غذا افزایش خواهد یافت ولی چون مطالعات انچام شده آن را ثابت نکرده است لذا توصیه نمی شود.
www.professorsoltanzadeh.com